Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kasza

Gęś pieczona z kaszą i pieczarkami

Składniki: udka z gęsi 20 dkg kaszy perłowej 25 dkg pieczarek 2 cebule rosół proporcjonalnie do kaszy 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Udka gęsi obgotować przez 10 minut w rosole, wyjąć, osuszyć. W żaroodpornym naczyniu rozpuścić masło, nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, piec mięso polewając masłem. Pieczarki oczyścić, grubo pokroić i pod…

Kasza gryczana po staropolsku z miodem*

Składniki: kasza gryczana 200g cebula – 1 duża wołowina – 150g miód pitny – pół szklanki cukier, pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Kaszę wsypujemy do garnka, solimy i zalewamy wodą tak by było jej ok pół centymetra nad kaszą. Gotujemy pod przykryciem, w razie potrzeby dolewamy wody. Kiedy woda wyparuje zakręcamy gaz a kasza "dochodzi pod…

Zupa Drwali*

Składniki: 1 szklanka fasoli 1 szklanka kaszy jęczmiennej {pęczaku} 50 dag mięsa 10 dag kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosku włoszczyznę z kapustą {2 marchewki,1 pietruszka,1\2 selera} 2 listki laurowe ziele angielskie sól,pieprz 1 łyżka utłuczonych ziaren jałowca majeranek Sposób przyrządzenia: Umytą fasolę zalać 2 l wody i pozostawić na noc. Następnego dnia do fasoli…

Placki z resztek kaszy gryczanej

Składniki: Resztki kaszy gryczanej z obiadu (najlepiej ok. 20 dag ugotowanej kaszy) starty parmezan (ok. 10 dag) sól, pieprz 2-3 jajka ewentualnie 2 łyżki śmietany pietruszka Sposób przyrządzenia: Kaszę wymieszać z rozmąconymi jajkami, solą, pieprzem, parmezanem. Można dodać śmietanę i pietruszke, wtedy będą delikatniejsze. Smażyć na rozgrzanym oleju. Niestety przywierają więc trzeba uważać. Dobre do…