Składniki: 3 kostki serka topionego 2 litry wywaru 0,25 kg mięsa mielonego 2-3 ziemniaki ½ łyżeczki ziół prowansalskich warzywa mrożone lub świeże papryka mielona sos tabasco natka pietruszki 1 starta cebula 2 ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Do wywaru dodać serki. Mielone podsmażyć, ziemniaki pokroić. Do gotującego się wywaru dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich oraz mielone.…
Tag: karnawał
Wegetariańskie
Naleśniki zapiekane z wiśniami
by muchowa • • 0 Comments
Składniki: kilka naleśników Nadzienie: wiśnie drylowane twarożek 2 jaja 200 ml mleka 2 łyżki cukru paczka herbatników ¼ kostki masła Sposób przyrządzenia: Naleśniki nadziewać i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posypanym cukrem. Mleko, cukier i jajka wymieszać i polać na naleśniki. Całość posypać pokruszonymi herbatnikami i polać roztopionym masłem. Zapiekać w temperaturze 180…
Wegetariańskie
Naleśniki prowensalskie*
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: Na ciasto: szklanka mąki 1/2 szklanki wody z mlekiem jajko 2 łyżka oliwy Na farsz: 1,5 szklanki startego żółtego sera szczypta czosnku łyżka ziół prowansalskich natka Do panierowania i smażenia: 4 łyżki oleju 2 całe jajka pół szklanki tartej bułki Sposób przyrządzenia: Ser wymieszać z natką i ziołami. Usmażyć naleśniki, posypywać serem i zwijać…
Półmięsne
Krokiety po włosku*
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: 20 dag parówek 10 dag ryżu 5 dag żółtego sera cebula koperek 2 jaja sól, pieprz bułka tarta Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu. Ser zetrzeć. Ryż, cebulę, ser, koperek, 1 jajko- wymieszać oraz doprawić. Parówki pokroić wzdłuż. Każdą część parówki obłożyć masą. Panierować w jajku i bułce tartej,…
Sałatki
Sałatka krabowa*
by Oleczka 85 • • 1 Comment
Składniki: pałeczki krabowe ananas pieczarki papryka czerwona majonez keczup cukier pieprz Sposób przyrządzenia: Posiekać pałeczki krabowe, pokroić drobno ananas. Surowe pieczarki pokroić wraz z papryką w kosteczkę. Wymieszać z sosem (2 łyżki majonezu, 1 łyżka keczupu), dodać cukier i pieprz wedle uznania. Podawać z białym winem półwytrawnym, plastrem cytryny i lodem. Przepis nadesłany na III…