Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: karczochy

Bób z karczochami

Składniki: 1 kg bobu 8 karczochów 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 pęczek koperku, drobno posiekanego 1 szklanka oliwy z oliwek 3 pomidory, obrane i pokrojone sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bób dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie ( nie przegotować). Przygotować karczochy. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać pomidory i karczochy,…

Karczochy – zastosowanie i przygotowanie

Karczochy to wieloletnia roślina zielona z rodziny złożonych pochodząca z północnej Afryki i południowej Europy. Była znana i ceniona w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Obecnie uprawiana również w Hiszpanii, Francji, Niemczech, Szwajcarii, na południu Stanów Zjednoczonych. Częścią jadalną są pędy kwiatowe, ścinane od lipca do pierwszych przymrozków. Do spożycia nadają się pędy kwiatowe dobrze…

Calzone.

Składniki: Przepis na podstawowy chleb: • 1 kg. mąki na chleb • 625 ml cieplej wody (ponad ½ l) • 30 g drożdży świeżych lub 7 g. suszonych (opakowanie) • 2 łyżki cukru, • sól • trochę maki do podsypania Nadzienie: • 2 młode cukinie pokrojone i grillowane (może być podsmażona) • 2 środki karczochów…