Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- ½ kg białej kapusty
- 3 cebule
- 2 łyżki smalcu
- 1 ½ szkl rosołu
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Składniki:
Składniki: główka czerwonej kapusty 1 ½ l bulionu 3 grube korzenie chrzanu łyżka masła szkl śmietany łyżka mąki sól pieprz cukier sok z ½ cytryny Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym wrzucić na gotujący się bulion, gotować na małym ogniu. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć starty chrzan po czym dodać go do zupy.…
Składniki: 1 ½ kg golonki 1 kg kapusty kiszonej łyżka oleju liść laurowy ziele angielskie kminek majeranek sól pieprz Sposób wykonania: Golonkę oczyścić po czym nożem naciąć skórkę w kratkę. Następnie natrzeć ją solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem oraz pokruszonym listkiem laurowym i mielonym zielem angielskim. Tak przyprawioną golonkę wstawić na całą noc do lodówki. Następnego…
Składniki: główka kapusty pekińskiej 6 gruszek masło sól cukier biały pieprz sok z cytryny Sposób wykonania: Wodę ocukrzyć i osolić, doprowadzić do wrzenia. Wówczas wrzucić do niej kapustę pekińską pokrojoną na części. Gotować około 10 minut i odstawić do ostygnięcia. W między czasie obrać gruszki i pokroić je na ósemki, usuwając gniazda nasienne. Następnie…
Składniki: główka czerwonej kapusty 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku 1 szkl czerwonego wytrawnego wina 2 cebule goździk cukier 3 łyżki oleju łyżeczka octu winnego sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju przesmażyć boczek, wówczas dodać do niego posiekaną cebulę. Smażyć do momentu, aż cebula się zarumieni. W między czasie poszatkowaną kapustę sparzyć wrzątkiem…