Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kapusta

Golonka pieczona w kiszonej kapuście

Składniki: 1 ½ kg golonki 1 kg kapusty kiszonej łyżka oleju liść laurowy ziele angielskie kminek majeranek sól pieprz Sposób wykonania: Golonkę oczyścić po czym nożem naciąć skórkę w kratkę. Następnie natrzeć ją solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem oraz pokruszonym listkiem laurowym i mielonym zielem angielskim. Tak przyprawioną golonkę wstawić na całą noc do lodówki. Następnego…

Kapusta pekińska po królewsku

Składniki: główka kapusty pekińskiej 6 gruszek masło sól cukier biały pieprz sok z cytryny Sposób wykonania: Wodę ocukrzyć i osolić, doprowadzić do wrzenia. Wówczas wrzucić do niej kapustę pekińską pokrojoną na części.   Gotować około 10 minut i odstawić do ostygnięcia. W między czasie obrać gruszki i pokroić je na ósemki, usuwając gniazda nasienne. Następnie…

Kapusta czerwona w winie

Składniki: główka czerwonej kapusty 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku 1 szkl czerwonego wytrawnego wina 2 cebule goździk cukier 3 łyżki oleju łyżeczka octu winnego sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju przesmażyć boczek, wówczas dodać do niego posiekaną cebulę. Smażyć do momentu, aż cebula się zarumieni. W między czasie poszatkowaną kapustę sparzyć wrzątkiem…