Składniki: puszka osączonego tuńczyka ½ szklanki posiekanego ogórka kiszonego pęczek pokrojonej drobniutko dymki 15 dkg białego sera 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Tuńczyka wymieszać z ogórkami, cebulką dymką, białym serem, majonezem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze smakuje z krakersami. Przepis na…
Tag: kanapki
Listy
Pasta z kaparami i wędzoną rybą
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 średnie ugotowane ziemniaki ½ szklanki posiekanych korniszonów 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka przyprawy curry 2 łyżki kaparów 1 posiekana czerwona papryka 1 oczyszczona wędzona makrela sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki rozgnieść z majonezem i przyprawą curry, dodać posiekane korniszony, kapary, czerwoną paprykę i posiekaną makrelę. Doprawić do smaku solą i dużą…
Listy
Pasta do pieczywa z bazylią i pestkami dyni
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: pęczek bazylii 4-5 ząbków czosnku 1 mały serek homogenizowany 4 łyżki śmietany 18% 1 szklanka pestek dyni sól, pieprz i gałka muszkatołowa Sposób przyrządzenia: W szklanej salaterce zmiksować wszystkie składniki pasty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doskonale smakuje z białym pieczywem. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna
Listy
Małże przegrzebki zapiekane w muszlach
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: 6 przegrzebek z muszlami pieprz cytrynowy majonez tarty żółty ser pomidor posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Przegrzebki wyszorować. Ostrożnie rozewrzeć muszle. Tą część muszli, do której małża się przytwierdziła pozostawić, przykrywkę możemy wyrzucić. Małżę w muszli przyprawić pieprzem, posmarować majonezem, posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do momentu aż…
Listy
Przekąska z sera, szynki i krewetek
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: szynka ser żółty w plastrach krewetki tygrysie oliwa sok z cytryny posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Szynkę pokroić w słupki o grubości około 1 cm. Każdy słupek owinąć plastrem sera. Krewetki wypłukać, osuszyć,. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej krewetki przez około 4 minuty kilkakrotnie je obracając. Na rulonikach z sera i szynki…