Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kakao

Polewa kakaowo-rumowa na babki

Składniki: 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru 4 łyżeczki ciemnego kakao kieliszek rumu Sposób wykonania: Masło roztopić na małym ogniu po czym dodać 4 łyżki wody, kakao oraz cukier. Cały czas mieszając gotować aby całość zgęstniała a cukier się rozpuścił. Wówczas zdjąć z ognia i ucierając jeszcze około minuty w trakcie dodając rum.

Kakaowa baba na święta

Składniki: 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao łyżka cukru łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka ¾ szkl. cukru pudru 1 ½ szkl maki pszennej 2 łyżki roztopionego masła 2 łyżki tartej bułki 2 dag drożdży tłuszcz do formy cukier puder Sposób wykonania: Do gorącego mleka dodać cukier, cukier waniliowy oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać i ostudzić.…

Biszkopt czekoladowy przekładany kremem

Składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru pudru 4 łyżki mąki krupczatki łyżka kakao 2 op. cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy tarta bułka 0,5 l śmietanki kremowej zagęstnik łyżeczka cukru waniliowego wiórki czekoladowe Sposób wykonania: Białka ubić razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywną pianę po czym nie przerywając…

Kakaowy zapiekany krem

Składniki: ¼ kostki masła ½ szkl mąki pszennej ½ szkl. kakao 1 szkl. mleka 4 jajka ½ szkl. cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób wykonania: Masło rozpuścić w rondelku po czym dodać do niego mąkę i zasmażyć. Gdy mąką się zarumieni dodać kakao. Energicznie mieszając wlać mleko. Gdy powstanie jednolita masa zdjąć z ognia do…

Zapiekły deser kakaowy

Składniki: kilka kromek ciemnego razowego chleba 1 szkl kakao rozpuszczonego w mleku 1 szkl. cukru pudru 6 jajek łyżeczka cukru waniliowego masło do formy cukier puder Sposób wykonania: Chleb pokruszyć po czym zalać go kakao, wymieszać i odstawić na 4 minuty. Po tym czasie dodać cukier puder oraz żółtka. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę,…