Wziąć bruścik jeleni lub mięso od karku albo z łopatki, zapeklować na kilka dni z cebulą i korzeniami, a potem posolić, natrzeć tłuczonymi korzeniami jak: pieprzem, tymiankiem i jałowcem, posolić i dusić w radiu z cebulą i kawałkami cienko pokrajanej słoniny. Gdy się trochę obrumieni wlać kilka łyżek rosołu i szklankę czerwonego wina, dodać ze…
Tag: jeleń
Dziczyzna
Polędwica z jelenia*
by marek • • 0 Comments
*Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Comber z jelenia – 20 dk Świeże prawdziwki – 10 dk Czerwone wino – 200 ml Sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyty i oczyszczony kawałek combra z jelenia marynować w czerwonym winie około 4 godzin. Na rozgrzanej patelni przesmażyć pokrojone prawdziwki z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i…
Biwak
Gulasz z jelenia.
by marek • • 0 Comments
Składniki: 2 kg mięsa z jelenia, sarny lub daniela (można mieszać te 3) 2 butelki półwytrawnej Sofii 3 śmietany 18% 40-75 dag suszonych grzybów; borowików, rydzy lub prawdziwków (świeże grzyby raczej się nie nadają choć to w końcu surwiwal ) Pieprz mielony Sól (bardzo mało) Oliwa ewentualnie olej lub inny tłuszcz roślinny (zwierzęcy psuje smak)…
Dziczyzna
Pieczeń z jelenia duszona w sosie jałowcowym z makaronem wstążki
by Michał Milak • • 0 Comments
1 pęczek bylicy piołunu 1 pęczek szałwii 1-1,3 kg łopatki jelenia Opłukać i dokładnie obsuszyć, oberwać listki opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, ściągnąć błony, nadziać ziołami łopatkę jelenia mocno obwiązać nicią kuchenną przyprawić solą, pieprzem 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczką papryki w proszku oraz 2 cebule obrać i pokroić w ósemki. Do…