Składniki: 4 szklanki wywaru z warzyw 40 dag buraków ćwikłowych szklanka kwasu burakowego 2 grzybki sól cebula ząbek czosnku 2jajka Sposób wykonania: Gotując wywar z warzyw wrzucić do niego również grzybki. W miedzy czasie buraki ugotować do miękkości po czym je odcedzić, obrać, pokroić i dodać do wywaru razem z kwasem burakowym. Pogotować 15 minut.…
Tag: jajko
Listy
Sałatka z sałaty i jajka w sosie
by Urszula • • 0 Comments
Składniki: 2 główki sałaty łyżeczka cukru łyżka octu 6-procentowego 0,5 szklanki śmietany koperek 2 jajka Sól Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Następnie ocet wymieszać ze śmietaną, cukrem, solą oraz posiekanym koperkiem,. Sosem polać sałatkę a na wierzch ułożyć kawałki ugotowanego jajka.
Listy
Cebulowa surówka z jabłkiem
by Urszula • • 0 Comments
Składniki: 15 dag cebul 25 dag jabłek kompotowych jajko 15 dag śmietany zielona pietruszka sól Sposób wykonania: Cebulę posiekać, jabłka pokroić na mniejsze kawałki a jajko na cząstki. Całość polać śmietaną i doprawić do smaku solą. Udekorować natką pietruszki.
Listy
Sałatka ze szpinaku z pieczarkami
by Ada Klimaszewska • • 0 Comments
Składniki: 50 dag szpinaku 2 jaja (ugotowane na twardo) 25 dag pieczarek sól pieprz 2 łyżki oleju sok z cytryny cukier Sposób wykonania: Szpinak sparzyć wrzątkiem, jajka pokroić na cząstki a pieczarki na plasterki. Całości skropić olejem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Listy
Sałatka ze szparagów z jajami
by Lidia Wojtaszek • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg szparagów sól cukier kilka łyżek majonezu posiekana zielenina 4 jaja (ugotowane na twardo) Sposób wykonania: Szparagi ugotować w osolonej wodzie. Następnie polać majonezem id oprawić do smaku solą oraz cukrem. Na koniec posypać posiekaną zielenią i udekorować cząstkami jajka.