Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 4/5 kostki masła
- 1 szkl. cukru pudru
- żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 szkl. zmielonych biszkoptów
- ½ l malin
- 2 łyżki cukru pudru
- tłuszcz do formy
- tarta bułka do formy
Składniki: 3 szkl. mąki 2 łyżki cukru pudru kostka masła 2 żółtka łyżka kwaśnej śmietany kilka łyżek dżemu morelowego 1 szkl. śmietanki kremowej łyżeczka cukru pudru zagęstnik 3 szkl jagód Sposób wykonania: Mąkę razem żółtkami , cukrem oraz masłem dokładnie wyrobić po czym uformować z ciasta kulę, która owinąć folią aluminiową. Wstawić do lodówki na…
Składniki: 4-6 szkl. czarnych jagód 200 g cukru 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 szkl. śmietany Sposób wykonania; Jagody przetrzeć przez sito po czym dodać wino oraz cukier. Całość dokładnie zmiksować. Następnie nie przerywając mieszania dodać śmietankę. Gdy składniki się ze sobą połączą przelać do salaterki i chłodzić w lodówce.
Składniki: 2 brzoskwinie 5 dag czarnych jagód 2 dag cukru sok z cytryny Sposób wykonania: Brzoskwinie przekroić na połówki i usunąć z nich pestki. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry. Do otworów po pestkach wsypać jagody. Całość skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem pudrem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około…