Składniki: 3 szkl. mąki 1 szkl. mleka ½ kostki masła 5 dag drożdży 3 żółtka ½ szkl. cukru pudru 1 op. cukru waniliowego szczypta soli 4 jabłka tłuszcz do formy cynamon Sposób wykonania: Masło roztopić po czym rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. W ciepłym mleku roztopić drożdże, wówczas dodać łyżkę mąki oraz łyżkę cukru pudru…
Tag: jabłka
Listy
Kapusta duszona z jabłkami
by Marta Bielańska • • 0 Comments

Składniki: 50 dkg kapusty kiszonej 2 cebule 3 jabłka 3 łyżki oleju ½ szklanki soku jabłkowego 2 ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Kapustę pokroić na krótsze kawałki, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odcedzić. Ponowione zalać wodą i gdy zawrze odcedzić. W międzyczasie w rondlu rozgrzać olej, dodać obraną i pokrojoną cebulę i czosnek, lekko ją zeszklić.…
Listy
Jabłka zapiekane w orzechach
by Lidia Jędruch • • 0 Comments
Składniki: 4 Jabłka sok i starta skórka z 1 cytryny 2 łyżki miodu 50 g posiekanych orzeszków pistacjowych ¾ szkl. deserowego wina Sposób wykonania: Miód, posiekane orzechy oraz skórkę z cytryny utrzeć. Następnie jabłka obrać skroić sokiem z cytryny i natrzeć je orzechową pastą. Przełożyć jabłka do naczynia żaroodpornego . Podlać je winem i wstawić…
Listy
Jabłkowy mus Anki
by Anka Drygas • • 0 Comments
Składniki: 500 g winnych jabłek 3 surowe białka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżeczki białego wina ½ łyżeczki mielonego cynamonu Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki, które podlać winem i trzymać na małym ogniu. Gdy się rozgotuje dodać do nich cukier, cynamon oraz żelatynę rozpuszczoną w odrobinę wody. Całość dokładnie zmiksować.…
Listy
Jabłka z serowym kleksem
by Ewelina Stypuła • • 0 Comments
Składniki: 2 jabłka 6 dag sera rokfor 6 dag białego twarożku 8 10 połówek orzecha włoskiego sok z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Rokfor rozgnieść widelcem po czym dodać do niego twarożek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie obrane jabłka pokroić w plasterki , które skropić sokiem z cytryny aby…