Składniki: 3 pory 1 jabłko 2 łyżki masła 80 ml słodkiej śmietany sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Oczyszczone pory pokroić na mniejsze kawałki, które smażyć około 6 minut na rozgrzanym maśle, wówczas oprószyć je solą oraz pieprzem i dodać obrane jabłko drobno pokrojone. Trzymać na ogniu około 5 minut. Po tym czasie wlać…
Tag: jabłka
Listy
Pasta śledziowa z jabłkiem
by Teresa Klimek • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg matiasów 2 średniej wielkości kwaśne jabłka 10 dkg masła Sposób przyrządzenia: Płaty śledziowe wymoczyć, osączyć na sicie. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Śledzie i jabłka zemleć razem w maszynce, utrzeć z masłem. Podawać z białym pieczywem.
Listy
Zapiekane jabłka w migdałowym cieście
by Ewelina Śliwińska • • 0 Comments
Składniki: 600 g jabłek ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki śliwowicy Skórka z 1 cytryny 100 g migdałów 3 jajka 100 g cukru Sposób wykonania: Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne po czym skropić je śliwowicą i oprószyć cynamonem, wówczas przełożyć do naczynia .żaroodpornego wysmarowanego masłem. Następnie żółtka utrzeć z cukrem oraz posiekaną…
Listy
Jabłka zapiekane pod kruszonką
by Alina Olejniczak • • 0 Comments
Składniki: 750 g jabłek 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne po czym przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Następnie mąkę wymieszać z masłem, cukrem i cynamonem. Powstałe cisto pokruszyć w palcach i posypać nim śliwki. Wstawić…

