Składniki: ½ kg kwaśnych jabłek 10 dkg cukru szczypta cynamonu 2-3 goździki 2 dkg mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, przekroić i zalać 6 szklankami wody ,dodać goździki , cynamon, rozgotować, przetrzeć przez sito i dodać cukier. Z mąki ziemniaczanej i małej ilości zimnej wody zrobić zawiesinę, wlać do zupy, zagotować. Podawać z makaronem łazankowym.
Tag: jabłka
Listy
Surówka z dyni z kawałkami jabłek
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 10 dag dyni 30 dag jabłek 5 dag orzechów włoskich cytryna 5 dag cukru Sposób wykonania: Obraną dynię zetrzeć na tarce. Obrane jabłko pokroić w drobną kostkę , którą skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i oprawić do smaku cukrem.
Listy
Surówka z jabłek i orzechów włoskich
by Malwina • • 0 Comments
Składniki: 40 dag jabłek 5 dag orzechów włoskich 5 dag skórki pomarańczowej 5 dag żurawin wanilia cukier puder Sposób wykonania: Jabłka obrać po czym zetrzeć na tarce. Dodać do nich skórkę pomarańczową, żurawinę i posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem oraz startą wanilią.
Listy
Surówka z selera, papryki i jabłka
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 20 dag owoców czerwonej papryki 20 dag jabłek 10 dag selera kwasek cytrynowy 4 łyżki oleju 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól cukier Sposób wykonania: Obrany seler zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w paski a jabłka w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie kwasek cytrynowy wymieszać z olejem, posiekaną natką pietruszki oraz solą…
Listy
Ryż zapiekany z jabłkami wanilią pachnący
by Dominika • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg ryżu 1 cukier waniliowy 4 jabłka 7 dkg masła 15 dkg cukru 2 jajka szczypta soli 2-3 łyżki koniaku Sposób przyrządzenia: Ryż opłukać, obgotować w dużej ilości wrzącej wody, odcedzić, osączyć. W rondlu zagotować mleko, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli, wsypać ryż, gotować około 35 minut. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda…