Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: imbir

Czarna herbata z cytryną

Składniki : 4 łyżki czarnej herbaty 1 l wrzątku łyżeczka cukru 4 plasterki cytryny 7,5 dag imbiru listki mięty Sposób wykonania: Herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 4 minuty. Po tym czasie dodać cukier, plasterki cytryny oraz paski imbiru. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekorować listkami mięty.

Zielona herbata z miętą i imbirem

Składniki : 4 łyżki zielonej herbaty 1 l wrzątku łyżeczka cukru 4 plasterki cytryny 7,5 dag imbiru listki mięty Sposób wykonania: Herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 4 minuty. Po tym czasie dodać cukier, plasterki cytryny oraz paski imbiru. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekorować listkami mięty.

Konfitura z truskawek i moreli

Składniki: ½ kg truskawek ½ kg moreli 2 łyżki imbiru 1 kg cukru Sposób wykonania: Morele  i truskawki pokroić na mniejsze kawałki po czym imbir oraz cukier. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Gotować około 20 minut. Po tym czasie przełożyć do ciepłych słoików.

Konfitura z truskawek i brzoskwiń

Składniki: ½ kg truskawek ½ kg brzoskwiń 2 łyżki imbiru 1 kg cukru Sposób wykonania: Brzoskwinie  i truskawki pokroić na mniejsze kawałki po czym imbir oraz cukier. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Gotować około 20 minut. Po tym czasie przełożyć do ciepłych słoików.

Somen z imbirem

Składniki: 475 g makaronu somen 12 kostek lodu 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki dashi 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki soku imbirowego ½ łyżeczki cukru 1 łyżka posiekanej szalotki Sposób wykonania: Ocet ryżowy wymieszać z sosem sojowy, sokiem imbirowym, dashi oraz cukrem. Następnie makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Po odcedzeniu przełożyć makaron do…