Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: herbata

Boczek wieprzowy po seczuańsku

Składniki: 1 kg chudego boczku 8 ząbków czosnku 5 plastrów świerzego imbiru 5 piór zielonej cebulki 1 łyżka ziaren pieprzu Sos: 1 łyżka dobrej herbaty liściastej 1 szklanka wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego wytrawnego wina 2 łyżki cukru ½ łyżki oleju sezamowego mąka Sposób przyrządzenia: W małym rondlu zagotować 1 szklankę wody,…

Poncz na Boże Narodzenie

Składniki: 2 butelki dobrego wina gazowanego ( 2 x 0,75 l) 1 butelka  rumu (0, 75 l) sok z jednej cytryny 3 szklanki bardzo mocnej herbaty cukier do smaku Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu wymieszać wszystkie składniki. Mocno podgrzać. Podawać w szklanej wazie ze szklaną chochlą. Znakomicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno…

Herbata inna niż wszystkie

Herbatka odchudzająca z mnóstwem przeciwutleniaczy, a jednocześnie ożywiająca jak kofeina? Catherine Townsend opisuje, jak zrezygnowała z kawy na rzecz yerba mate. Zawsze unikałam noworocznych postanowień, ale w 2005 roku mój zwyczaj picia porannej kawy wymknął się spod kontroli. Kiedy zdałam sobie sprawę, że nie jestem w stanie otworzyć oka bez cafe latte, wiedziałam, że czas…

Grog herbaciany

Składniki: – 50 ml winiaku – 1 łyżeczka herbaty – 1 plasterek cytryny – 3 kostki cukru – 150 ml wody Herbatę zalać 150 ml wrzącej wody, naparzać 6-8 minut. Napar wlać do szklanki z metalowym uchwytem, włożyć kostki cukru i plasterek cytryny. Na koniec wlać winiak, zamieszać i szybko podawać.