Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzybowe

Grzyby smażone

Składniki: 600 g obranych grzybów: borowiki, koźlarze 1 łyżka mąki 6 łyżek masła  1/3 szkl. śmietany sól pieprz natka pietruszki koperek Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie obtoczyć je w mące i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Smażyć, aż staną się miękkie, po czym wlać śmietanę i dodać…

Kawior grzybowy

Składniki: 2 szkl. suszonych grzybów ½ kg cebuli olej cukier ocet sól Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie wodę zlać i zalać grzyby świeżą wodą i ugotować je. Następnie grzyby odcedzić i zemleć w maszynce po czym dodać wywar z gotowania grzybów. Cebulę posiekać zeszklić ja na rozgrzanym…

Borowiki w sosie winegret

Składniki: 1 kg borowików 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 4 łyżki sosu winegret Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić po czym pokroić je na plastry, które podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie czosnek rozgnieść i wymieszać go z sosem winegret. Grzyby wyjąć z patelni, zalać je sosem i odstawić na 4 godziny.