Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gruszki

Polewka z suszonych gruszek

Składniki: 1 kg suszonych gruszek kilka łyżek mąki pszennej sól cukier Sposób wykonania: Gruszki zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Następnie mąkę wymieszać z wodą i przelać do gruszek. Całość wymieszać i trzymać na ogniu kilka minut. Doprawić do smaku solą oraz cukrem.

Gruszki z ajerkoniakiem

Składniki: 8 gruszek 10 dag serka homogenizowanego waniliowego ½ szkl. ajerkoniaku Sposób wykonania: Serek wymieszać z ajerkoniakiem. Następnie gruszki przekroić na pół, usuwając gniazda nasienne. Wszystkie połówki owinąć w folię aluminiową i piec około 15 minut. Po tym czasie odwinąć z folii i polać je serkiem z ajerkoniakiem i piec jeszcze około 4 minut.

Koktajl z gruszek i daktyli

Składniki: 2 dobrze dojrzałe gruszki 5 dag daktyli 1 pomarańcza 2 małe opakowania jogurtu naturalnego bez cukru cynamon listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15 min. Następnie wyjąć z wody, obrać ze skórki, wyjąć pestki i posiekać. Pozbawione gniazd nasiennych gruszki rozdrobnić. Pomarańcze obrać i oddzielić z białych…