Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gruszki

Gruszki z syropu z jagodami

Składniki: 5 gruszek jagody ¾ szkl. cukru 1 szkl. wody 2 goździki kawałek kory cynamonowej kieliszek koniaku 1 szkl. startej czekolady Sposób wykonania: Wodę zagotować z dodatkiem cukru, goździków i kory cynamonowej. Gdy cukier się rozpuści włożyć do syropu obrane i przekrojone na połówki gruszki. Gotować do momentu aż gruszki staną się szkliste. Wówczas odcedzić…

Szkliste gruszki z malinami

Składniki: 5 gruszek maliny ¾ szkl. cukru 1 szkl. wody 2 goździki kawałek kory cynamonowej kieliszek koniaku 1 szkl. startej czekolady Sposób wykonania: Wodę zagotować z dodatkiem cukru, goździków i kory cynamonowej. Gdy cukier się rozpuści włożyć do syropu obrane i przekrojone na połówki gruszki. Gotować do momentu aż gruszki staną się szkliste. Wówczas odcedzić…

Gruszki kardynała

Składniki: 4 gruszki 1 ½ szkl. cukru 2 łyżki likieru pomarańczowego skórka z ćwiartki pomarańczy 3 goździki Sposób wykonania: Gruszki obrać, pozostawiając ogon. Spod spody delikatnie wyciąć gniazda nasienne. Następnie 1 szklankę wody zagotować z dodatkiem cukru, goździków i skórki pomarańczowej. Gdy cukier się rozpuści włożyć do rondelka stawiając na pionowo gruszki. Trzymać na małym…

Gruszki w śliwkowym sosie

Składniki: 6 gruszek 30 śliwek węgierek butelka czerwonego deserowego wina 1 ½ szkl. wody ¾ szkl. cukru 3 łyżki płynnego miodu kawałek kory cynamonowej 2 goździki Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia z dodatkiem kory cynamonu i cukru, wówczas dodać połówki wydrylowanych śliwek, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Następnie wino razem z miodem…

Gruszki w budyniowym sosie

Składniki: 4 gruszki 2 łyżki cukru kawałek posiekanej skórki cytrynowej 4 śliwki węgierki łyżka posiekanych daktyli Sos: 1 szkl. mleka łyżka cukru łyżeczka masła łyżeczka budyniowego proszku 2 łyżki zimnego mleka Sposób wykonania: 2 szkl. wody z dodatkiem cukru i skórki cytrynowej doprowadzić do wrzenia po czym włożyć obrane połówki gruszek, pozbawione gniazd nasiennych. Trzymać…