Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grejpfrut

Sałatka z czerwonych grejpfrutów

Składniki: 15 dkg gotowanych odwłoków krewetek 1 czerwona słodka papryka 1 duży, dojrzały grejpfrut 10 dkg ugotowanego na sypko ryżu 2 łyżki majonezu sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Grejpfruta obrać ze skóry, owoc rozebrać na części, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, 2, 3 części pozostawić do dekoracji półmiska. Wszystkie…

Deser tropikalny

  Składniki: 1 grejpfrut czerwony 2 pomarańcze sałata liściasta listki mięty ½ szklanki zagęszczonego słodzonego mleka   Sposób przyrządzenia: Grejpfruta i pomarańcze obrać ze skórki, podzielić na cząstki, obrać z błon lub pokroić w pół plastry w poprzek owoców. Ułożyć na talerzyku w kompozycję razem z podartymi liśćmi sałaty, polać mlekiem. Udekorować listkami mięty. Mocno…

Sałatka „złota” owocowa włoska

Skład: 2 grejpfruty 1/4 kg ananasa z puszki 4 banany 5dkg cukru pudru kieliszek likieru Curacao angelika (kandyzowany arcydziegiel) albo wiśnie z syropu biszkopty Sposób wykonania: Obrać i pokroić w kostkę owoce, posypać cukrem i polać likierem, dodać drobno krojoną angielkę , dolać syropu, jeśli trzeba, wstawić do lodówki na 30 min. Podawać w szklanych…

Pikantna surówka owocowa

Skład: 2 duże winne jabłka 1 grejpfrut 4-6 połówek marynowanych gruszek 6-8 marynowanych śliwek łyżka borówek po szwajcarsku (ewentualnie) 2-3 łyżki oliwy sól, biały pieprz, cukier, szczypta gałki muszkatołowej sok z cytryny natka.       Sposób wykonania: Gruszki i śliwki pokroić w paski. Grejpfrut obrać, z cząstek zdjąć błonkę, albo wykroić je miedzy błonkami,…