Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowanie

Czekoladowe markizy

Składniki: ciasto: • 1/2 kostki masła • jajko • 1/2 szklanki cukru • 1 i 1/2 szklanki mąki • 3 łyżki zmielonych migdałów • 3 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • tłuszcz do blachy krem: • 1/3 kostki masła • 5 łyżek cukru pudru • torebka cukru waniliowego Wykonanie: Ciasto: miękkie masło…

Ciastka ze skwarek po podlasku

Składniki: • 25 dag skwarek • 1 jajko • 1 żółtko • 3/4 szklanki cukru • proszek do pieczenia • mąka • olejek zapachowy Wykonanie: Skwarki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dosypać mąki w zależności od wilgotności skwarek, dodać pozostałe składniki i zagniatać. Ciasto ma być w miarę twarde. Następnie założyć na maszynkę do mięsa…

Ciasteczka owsiane

Składniki: • 2 szklanki płatków owsianych • 2 szklanki cukru • 2 łyżki masła • 7 łyżek mleka • 2 łyżki kakao • olejek zapachowy Wykonanie: Z cukru wymieszanego z mlekiem i masłem sporządzić syrop, gotując około 10 – 15 minut. Płatki owsiane wymieszać z kakao i aromatem, po czym wsypać do gotującego się syropu…

Pączki holenderskie

Składniki:
• 3 pełne szklanki mąki
• pół szklanki cukru
• pół szklanki ciepłego mleka
• 5 – 6 dag drożdży
• 6 łyżek masła
• łyżka stopionego masła
• 2 jaja
• skórka otarta z cytryny i pomarańczy
• 3/4 szklanki rodzynek
• pół szklanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej
• 2 łyżki rumu
• sól
• 1 l oleju do smażenia
• cukier puder do posypania

Karp, leszcz lub lin w szarym sosie

Po zakłuciu karpia i wypuszczeniu krwi z niego do octu, oczyścić go z łuski. wyprawić, pokrajać na dzwonka, lub też zostawić w całości lecz już nie myć, posolić trochę i pozostawić tak godzinę. Następnie włożyć karpia w rondel, wlać na niego trochę wina czerwonego, ocet z krwią od karpia, dodać włoszczyzny, trochę korzeni i tak…