Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowe markizy

Składniki:
ciasto:
• 1/2 kostki masła
• jajko
• 1/2 szklanki cukru
• 1 i 1/2 szklanki mąki
• 3 łyżki zmielonych migdałów
• 3 łyżki kakao
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• tłuszcz do blachy
krem:
• 1/3 kostki masła
• 5 łyżek cukru pudru
• torebka cukru waniliowego

Wykonanie:
Ciasto: miękkie masło utrzeć z cukrem. Wbić jajko, wsypać zmielone migdały i kakao, wymieszać.
Do masy przesiać mąkę z proszkiem, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią, włożyć na 2 godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm Blaszaną foremkę wyciąć 24 krążki o średnicy 8 cm
Ułożyć je na blasze posmarowanej tłuszczem. Piec 10 – 15 minut w temperaturze 210ºC.
Krem: miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę.
Połowę wystudzonych ciastek posmarować cienką warstwą kremu, złożyć po dwa krążki, lekko docisnąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *