Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowanie

Szyszki z krówek

Składniki:½ kg cukierków krówki1 opakowanie ryżu preparowanego Sposób przyrządzenia:Krówki ciągnące rozpuścić w rondelku na malutkim gazie(uważać by się nie przypaliło), wrzucić do tego ryż. Wymieszać. Gdy trochę wystygnie należy formować kulki lub szyszki, średniej wielkości. Gotowe zaraz po zrobieniu. Smacznego. Przepis z mojej głowy.Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Aneta Surma 

Tartuffo

Składniki:20 dag czekolady20 dag bitej śmietany10 dag margaryny5 łyżek cukru3 żółtkawiórki czekoladowe Sposób przyrządzenia:Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać cukier i margarynę. Przestudzić. Do ciepłej masy dodać żółtka i śmietanę, całość dokładnie wymieszać. Wstawić na 20 minut do lodówki. Z masy formować kulki i obtaczać w posypce wiórków czekoladowych. Posypkę…

Ptysie z masą serową

Składniki:250 ml. wody10 dag. masła15 dag. mąkisol, pieprz4 jajkałyżeczka cukru2 serki topione20 dag. szynki1/2 pęczka botwinki Sposób przyrządzenia:Wodę zagotować z masłem i zdjąć z ognia. Dodać mąkę, sól, cukier i wymieszać drewnianą łyżką. Podgrzewać , aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdjąć z ognia. Kolejno wbijać jajka i dokładnie wymieszać. Porcję ciasta wycisnąć na…

Gruszki w śmietankowo waniliowym sosie

Składniki:4 gruszki2 łyżki masłaNa sos:łyżka masłaszklanka śmietanypół szklanki mleka2 żółtka2 łyżki cukrucukier waniliowy5 goździkówsok z połowy cytryny1/2 łyżki mąki Sposób przyrządzenia:Do mleka dodać goździki, cukier waniliowy , zagotować i odstawić. Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki i smażyć na maśle przez 10 minut. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Jedną łyżkę masła stopić na tej samej patelni ,wymieszać…