Składniki:4 brzoskwinie40 dag. malin lub porzeczek2 łyżki cukru pudrułyżka soku z cytryny4 łyżki likieru z czarnej porzeczki50 dag. lodów waniliowych Sposób przyrządzenia:Maliny przetrzeć przez sito i wymieszać z cukrem pudrem, sokiem cytrynowym i likierem. Brzoskwinie zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki, przekroić na połówki i usunąć pestki. Na talerzykach deserowych ułożyć wgłębieniem do góry po…
Tag: gotowanie
Wino
Kruszon porzeczkowy
by Marzena • • 0 Comments
Składniki:50 dag. czerwonych porzeczek2 soczyste jabłkapo 3 szklanki czerwonego, słodkiego wina gronowego i wina musującego1/4 szklanki likieru z czarnej porzeczki12 kostek lodu Sposób przygotowania;Porzeczki umyć, poobrywać z ogonków i zalać winem gronowym i likierem. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać i schłodzić. Na 10 minut przed podaniem wlać wino musujące oraz dodać kostki…
Ciastka
Koperty z jabłkami
by Barbara Gamdzyk • • 0 Comments
Składniki:kostka masła3 szklanki mąkiszklanka śmietany aromat waniliowy sześć jabłek Sposób przyrządzenia:Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie ułożyć ćwiartkę obranego jabłka i zagiąć do góry rogi ciasta, aby powstała koperta. Upiec ciastka na złoto i posypać cukrem pudrem.Przepis nadesłany na konkurs…
Desery
Deser Kopa
by Marzena Żak • • 0 Comments
Składniki:30 dkg wiórków kokosowych9 białek18 łyżek cukru pudru2 łyżki kaszki manny1 łyżka octu owoce z puszki (ananas, brzoskwinie, mandarynki)orzechy drobno posiekane1 litr śmietany kremówki100 ml spirytusu (niekoniecznie) Sposób przyrządzenia:Ubijamy na sztywno białka z 9 jajek, na koniec powoli dodajemy cukier puder, ciągle ubijając , następnie dodajemy kaszkę mannę, ocet i wszystko mieszamy delikatnie. Pieczemy na…
Desery
Deserek Eweliny
by Ewelina Gierłach • • 0 Comments
Składniki : galaretki ananasybrzoskwinie z puszkibananrodzynkiorzechybita śmietana do dekoracjiświeże truskawki Sposób przyrządzenia: Galaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Przygotowujemy filiżanki: na dno wsypujemy rodzynki a później to już co kto chce. Może być banan w plasterkach, ananas w kostce lub brzoskwinia albo truskawki. Tak spreparowane owocki w filiżankach zalewamy galaretką i odstawiamy do…