Składniki:1 szklanka cukru1 szklanka mleka0,5 kostki margaryny1 łyżka kakaocukier waniliowyopakowanie wafli tortowych Sposób przyrządzenia:Mleko z cukrem gotować tak długo aż zacznie gęstnieć wtedy dodać margarynę, kakao i cukier waniliowy, wystudzić. Smarować andruty i przyklejać jeden na drugi. Całość zawinąć w papier, obciążyć (np garnkiem z wodą) i zaczekać do następnego dnia aby się skleiły. Przepis…
Tag: gotowanie
Desery
Truskawki po maltańsku
by Marzena • • 0 Comments
Składniki:3 pomarańcze70 dag. truskawek5 dag. cukrukieliszek likieru pomarańczowegocukier waniliowy3 gałązki mięty Sposób przyrządzenia:Pomarańcze przekroić na pół, wykrawać miąższ nie uszkadzając skórki. Miąższ z jednej pomarańczy pokroić w kostkę , z reszty wycisnąć sok. Do soku dodać likier, cukry i wymieszać. Truskawki pokroić i polać sokiem z likierem. Dodać miąższ i udekorować miętą. Podawać schłodzone.Przepis nadesłany…
Galaretki
Kolorowy deser z galaretek
by Ewa • • 0 Comments
Składniki:
4 galaretki czerwone o smaku dowolnym
4 galaretki zielone
1 kg serka homogenizowanego
4 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
2 czerwone galaretki dokładnie rozpuszczamy w 0.5 litra wrzącej wody, gdy płyn zacznie tężeć wlewamy do formy na babkę, kolejne 2 czerwone galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie (wody troszkę więcej niż 1 szklanka), gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy z połową serka homogenizowanego i połową cukru, tężejącą masę wylewamy na zastygniętą galaretkę w formie, tak samo postępujemy z zielonymi galaretkami, najpierw rozpuszczamy i wlewamy do formy 2 tężejące galaretki, 2 następne rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, tężejące miksujemy z resztą serka i cukru i wlewamy do formy. Formę wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Ewa
Desery
Sorbet z soku pomarańczowego
by Tina • • 0 Comments
Ponieważ nie każdemu chce się wyciskać sok z pomarańczy dam przepis na sorbet pomarańczowy z soku. Składniki: sok pomarańczowy(najlepiej Cappy) świeże listki mięty(można zastąpić miętowym olejkiem spożywczym lub miętą w proszku) Sposób przyrządzenia: Sok pomarańczowy zmiksować z listkami mięty, jak ktoś używa olejku lub mięty w proszku wystarczy wymieszać. Wsadzić do zamrażarki, po godzinie wymieszać…
Ciastka
Miniklerki z kremem budyniowym
by Barbara Gamdzyk • • 0 Comments
Składniki na ciasto:125 g mąki pszennej125 g masła3 jajka1/4 l wodyłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka cukrułyżeczka cukru waniliowegomąka do formyKrem:budyń czekoladowy (w proszku)50 g deserowej czekolady1/3 kostki masłaDekoracja:100 g płatków migdałowych Sposób przyrządzenia:Wodę zagotować z masłem i nie zdejmując z ognia, wsypać mąkę- mieszać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Do ostudzonego ciasta dodać…