Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowanie

Biscuits

Rewelacyjne ciasteczko-bułeczki. Chrupiące na zewnątrz a w środku mięciutkie. Można je podawać z dżemem lub konfiturą, do kawki lub herbatki. Najlepsze tego samego dnia lekko ciepłe – no chyba,ze ktoś lubi mega chrupiące i twardawe rzeczy to i na następny dzień są dobre.

Składniki:
• mąka 3 szklanki
• proszek do pieczenia 3 łyżeczki
• soda 1/2 łyżeczki
• sól 1/2 łyżeczki
• tłuszcz roślinny 1/2 kostki
• maślanka 1 szklanka

Sposób przyrządzenia:
Mąkę, sól, proszek i sodę przesiewamy do miski. Strugamy zimny tłuszcz i rozcieramy go jak kruszonkę.
wlewamy maślankę i łączymy. Przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy, wystarczy 2-3 razy.
Wycinamy kółka foremką, układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230’c i pieczemy około 25 minut. Ja wierzch posmarowałam masłem i lekko posypałam cukrem brązowym.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Koktajl z bananów i sharon

Sharon – warto je jeść bo są bardzo smaczne i nie doceniane u nas.  Persymona, kaki, sharon, jabłko orientu, hurma wschodnia to wszytko nazwy tego samego owocu zawierającego dużo karotenu, wapnia oraz wit. A i C.

Składniki:
• banan 2 sztuki
• sharon 1 owoc
• jogurt naturalny danone 500 ml
• mleko 2% 250 ml
• golden syrup lub miód 2 łyżki

Sposób przyrządzenia:
Owoce obrać i wrzucamy do blendera.  Wlewamy jogurt i mleko, dodajemy golden syrup, miksujemy. Nalewamy do szklanek i lekko schładzamy.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Procentowy arbuz :)

To bardzo zdradziecki owoc – jak to napisała moja koleżanka trzeba uważać na jego ukrytą moc.

Składniki:
• cały bardzo dojrzały owoc
• wódka 200-250 ml

Sposób przyrządzenia:
Najpierw ustawiamy arbuza tak aby był stabilny-chodzi o to aby się nie turlał tylko stał w miejscu. W arbuzie wycinamy małym nożykiem dziurę o średnicy takiej jaka ma butelka (otwór butelki) i głębokości około 4 cm.
Wtykamy w ten otwór butelkę odwróconą z wódka (ilość zależna od mocy jaką chcemy osiągnąć) i czekamy aż cała się przeleje do arbuza. Następnie zatykamy wyciętym korkiem i wkładamy do lodówki do mocnego schłodzenia. Przed podaniem kroimy w kawałki i … Na zdrowie 🙂
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Koktajl jagodowy

Latem byliśmy w górach i nazbieraliśmy z mężem i synkiem tyle jagód, że i na muffinki starczyło i na konfiturę i na koktajl. Ależ był pyszny

Składniki:
• mleko i jogurt naturalny po 500 ml
• esencja waniliowa 1 łyżka
• jagody kubek 250 ml

Sposób przyrządzenia:
Wszystko razem wrzucamy do miksera i miksujemy. Możecie koktajl lekko dosłodzić.  Przelewamy do szklanki, dobrze schładzamy i posypujemy paroma owocami jagód po wierzchu.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa.

Muffinki capuccino

Ten przepis powstał przez czysty przypadek – zabrakło mi mąki do innych muffinek ale miałam capuccino, dosypałam je i były z tego przepyszne muffinki.

Składniki:
• kawa capuccino w proszku 1/2 opakowania
• mąka 22 dkg
• proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• cukier brązowy 17,5 dkg
• mleko 250 ml
• olej kujawski 90 ml
• esencja wnailiowa 1,5 łyżki
• jajko 1 sztuka
• czekolada mleczna lub o smkau capuccino 1/2 tabliczki