
Składniki:
- 8 jajek
- sól, ocet, łyżka masła
- ½ szklanki mleka
- ½ łyżki mąki
- 1 szklanka śmietany
- ½ szklanki posiekanego szczypiorku


Składniki: 75 dkg ziemniaków 40 dkg konserwowanego zielonego groszku 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej naci pietruszki i kopru sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na części, ugotować z dodatkiem przypraw. Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać zieleninę, odsączony z zalewy groszek, masło, na kilka minut postawić na małym ogniu, podgrzewać mieszając.…
Składniki: 1 kg ogórków zielonych ½ szklanki wody 5 dkg masła 3 dkg mąki sól sok z cytryny zielony koperek Sposób przyrządzenia: Ogórki obrać, pokroić w kostkę, zalać małą ilością wody i gotować na małym ogniu. Z masła i mąki zrobić zasmażkę , rozprowadzić wywarem z ogórków. Wymieszać z ogórkami, doprawić solą, sokiem z cytryny…
Składniki: 250 g kaszy gryczanej 500 ml wywaru 2 łyżki tłuszczu Sposób wykonania: Zagotować wywar po czym wrzucić do niego kasze razem z tłuszczem. Trzymać na ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie przełożyć rondelek z kasza do większego garnka z gotującą się wodą. Gotujemy w kąpieli wodnej pod przykryciem około 30-40 minut.