Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: francuska

Ser Neufchâtel A.O.C.

Pochodzenie: Normandia Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: wyraźny pleśniowy zapach, w smaku dość ostry i słony Zawartość  tłuszczu: minimum 45% Pora roku: od sierpnia do listopada Opis: Pochodzi z miasta Neufchâtel na północy Normandii. Prawdopodobnie początki jego produkcji sięgają roku 1035, kiedy Hugo I z Gournay, miasta w pobliżu Neufchâtel, podarował…

Ser Livarot A.O.C.

Pochodzenie: Normandia Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: ma ostry smak podobny do kruchego mięsa, lekko kwaskowaty Zawartość  tłuszczu: minimum 40% Pora roku: późną wiosną, jesienią, zimą Opis: Dawniej był wyrabiany przez mnichów, obecnie częściej produkuje się go w mleczarniach. W XIX wieku nazywano go "mięsem biedaków", gdyż w tamtym okresie był…

Ser Mimolette

Pochodzenie: Nord Pas de Calais Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: subtelny owocowy aromat i łagodny, słodkawy, orzechowy smak Zawartość  tłuszczu: 40% Pora roku: cały rok Opis: Nazywany również boule de lille. Ser ten powstał w Holandii. We Francji zaczęto go wyrabiać kiedy francuski minister finansów Colbert w XVII wieku wprowadził zakaz…

Ser Maroilles A.O.C.

Pochodzenie: Nord Pas de Calais Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: słodko -kwaśny smak sera długo pozostaje w ustach Zawartość  tłuszczu: 45% Pora roku: lato, jesień, zima Opis: Jest to ser tradycyjny, farmerski i rzemieślniczy. Ser ten uważa się za przodka wszystkich serów trapistów. Po raz pierwszy zrobiono go w północnej Francji…