Składniki: • 4 kawałki szczupaka • kilka gałązek bazylii • sól, pieprz • olej • ćwiartki cytryny do ozdoby Sposób przyrządzenia: Rybę oskrobać z łusek, oprawić, umyć, pokroić w dzwonka. Kawałki szczupaka natrzeć olejem, posolić i popieprzyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie, włożyć gałązki bazylii, przykryć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C…
Tag: filety ze szczupaka
Szczupak
Szczupak pieczony w maśle i koperku.
by Jacek • • 0 Comments
Szczupaka skrobiemy i patroszymy, nie obcinając głowy. Po umyciu solimy i wkładamy do brzucha jedną kostkę masła i jeden lub dwa pęczki świeżego koperku… Ilość "wypełnienia" zależy oczywiście od wielkości ryby. Staramy się, aby było tego jak najwięcej, ale też, żeby brzuch dał się swobodnie "zamknąć" poprzez zetknięcie dwóch brzegów rozciętej na brzuchu skóry. Nie…
Szczupak
Szczupak faszerowany
by Marian Borkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 średni szczupak pęczek warzyw jak na rosół (bez kapusty) 1,5 l wody 4 czubate łyżeczki żelatyny w proszku przyprawy (sól, po kilka zieren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, pół gałki muszkatołowej) 1 duża cebula 3 jaja 1 czerstwa bułka pół szklanki mleka 1 czubata łyżka tartej bułki sok z pół cytryny Sposób…