Składniki: 2-3 duże główki fenkuł (koper włoski) 2 drobno posiekane ząbki czosnku 3 łyżki masła ½ szklanki wytrawnego wina 1/3 szklanki tartego sera parmezan – opcjonalnie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bulwy fenku oczyścić, odciąć ich górną i dolną część, pociąć wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i…
Tag: fenkuł
Wegetariańskie
Fenkuł z sosem cytrynowym**
by Vjesja • • 0 Comments
Składniki: 2 fenkuły 200ml śmietany sojowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Umyć fenkuł, przekroić na pół, usunąć twardy głąb, młode , zielone pędy zostawić do dekoracji. Resztę pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na oleju ( ok. 10 min. ).Dodać śmietanę i sok z cytryny, podawać na ciepło, udekorowane młodymi pędami..
Surówki
Surówka z fenkułu i pomarańczy
by lidl • • 0 Comments
Składniki: • 1 fenkuł (40 dag) • 1 pomarańcza (20 dag) • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich • sos: 1 słoik majonezu (20 dag) • sok z 1 pomarańczy • 1 łyżka miodu • sól • pieprz Sposób przyrządzenia: Fenkuł umyć, osączyć i drobno pokroić. Pomarańcze umyć, osuszyć, obrać, podzielić na cząstki, a cząstki przekroić…