Składniki:
- mąka pszenna ½ kg
- żółtka 10 szt
- zapach
- szczypta soli
- śmietana – zależnie od konsystencji ciasta
- cukier puder – do posypania
Składniki: pół szklanki mąki 4 jajka ćwierć szklanki cukru 4 łyżki margaryny 3/4 szklanki śmietany 1 cukier waniliowy pół kieliszka spirytusu tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia:Jajka z cukrem i wanilią ubić na pulchną masę.Następnie dodać margarynę,mąkę,śmietanę oraz spirytus i wszystko razem dokładnie wyrobić na jednolitą masę.Ciasto przełożyć na stolnicę.Tak przygotowane ciasto,partiami,bardzo…
Składniki: • 25 dag mąki • 5 żółtek • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany • 1 łyżeczka octu • szczypta proszku do pieczenia • szczypta soli • smalec lub olej do smażenia • cukier puder • cukier waniliowy Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać, dodać żółtka, śmietanę, sól i proszek do pieczenia. Nożem „zarobić” ciasto i dobrze…
Składniki: – 5 żółtek + jedno całe jajo– 1 łyżeczka cukru– ok. 1/2 szkl. śmietany– mąka – ile się wgniecie (uwielbiam wprost to określenie) – zaczynać od ok. 1/3 kg można dodać odrobinę wody – w razie potrzeby – olej do smażenia– cukier-puder – do posypania Wykonanie:Ciasto lekko zagnieść. Podzielić na części. Rozwałkować cienko i…
Skład: 6 żółtek 5 łyżek gęstej śmietany, 20-25dkg mąki 1 łyżka spirytusu,; 1 kg smalcu do smażenia; 1/2 szklanki cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego do posypania Sposób przyrządzenia: Żółtka wymieszać ze śmietaną. Partiami dodawać mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Wlać spirytus i nadal wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto jak na pierogi. Rozwałkować je bardzo cienko…