Składniki: ½ l białego octu winnego kilka ziarenek pieprzu kilka winogron 2 gałązki rozmarynu gałązka tymianku Sposób wykonania: Do butelki wrzucić ziarenka pieprzu, winogrona, gałązki rozmarynu i tymianku. Zalać całość octem. Odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Po tym czasie przecedzić i jeszcze raz wlać do butelki. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Tag: farsze
Listy
Ocet ziołowo-korzenny
by Katarzyna Biedroń • • 0 Comments
Składniki: ½ l białego octu winnego kilka gałązek natki pietruszki ½ łyżeczki nasion gorczycy kawałek kory cynamonu mała pikantna papryczka szczypta gałki muszkatołowej 1 listek laurowy 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Do rondelka wlać ocet po czym wrzucić wszystkie przyprawy. Całość doprowadzić do wrzenia. Wówczas przelać do słoja i szczelnie zakręcone odstawić na tydzień w…
Listy
Ocet miętowo-cytrynowy
by Katarzyna Biedroń • • 0 Comments
Składniki: ½ l octu winnego 1 łyżka rodzynków skórka z 1 cytryny kilka listków mięty Sposób wykonania: Do butelki wsypać rodzynki. Doda do nich skórkę z cytryny i listki mięty. Zalać całość octem i wstawić do lodówki na kilka dni. Po tym czasie przecedzić i ponownie przelać do butelki. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Listy
Ocet z czarnych porzeczek
by Katarzyna Biedroń • • 0 Comments
Składniki: ½ kg skórek ze śliwek 2 łyżeczki cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Do słoja wrzucić rozgniecione porzeczki. Następnie zasypać je cukrem i zalać wodą. Obwiązać słoi gazą i odstawić w ciepłe miejsce aż skwaśnieje. Wówczas całość przecedzić i rozlać do butelek.
Listy
Ocet cebulowy
by Katarzyna Biedroń • • 0 Comments
Składniki: ½ l octu winnego 1 cebula 1 listek laurowy Sposób wykonania: Cebulę posiekać. Listek laurowy pokruszyć na mniejsze kawałki i całość zalać octem winnym. Wstawić do lodówki na 3 dni. Co jakiś czas potrząsać naczyniem. Po tym czasie przecedzić i rozlać do butelek.