Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: farsz do pierogów

Pierogi z krewetkami gotowane na parze

 Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 20 dkg posiekanych odwłoków krewetek
  • 20 dkg mielonej wołowiny
  • 1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych lub pistacjowych
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1/4 szklanki posiekanej zielonej cebulki
  • 1/4 szklanki posiekanej palczatki cytrynowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Sos:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu Worcester

Pierogi z mięsem

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki  mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 1/2 kg gotowanego mięsa wołowego ( z rosołu),
  • 1 duża cebula
  • łyżka smalcu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz