Składniki:
- • 4 jajka
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka szczypiorku
• 1 łyżka estragonu
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• sól
• pieprz
Składniki: • 2 łyżki estragonu (świeżego) • 3 łyżki octu winnego • 1/2 filiżanki masła w małych porcjach • 2 żółtka • łyżka wody • sok z cytryny • sól, pieprz Wykonanie: Estragon, ocet, żółtka oraz wodę wymieszaj. Wszystko delikatnie podgrzej. Kiedy jaja się zetną dodawaj po trochu masło, stale mieszając. Na końcu dosmacz sokiem…
Składniki: ogórki korniszone kapary estragon natka pietruszki majonez 2 fileciki anachois jajko Sopsób wykonania: Posiekać drobno po łyżece korniszonów,natki pietruszki,estragonu i kaparów.Wymieszać ze szklanką majonezu,dodac 2 posiekane fileciki anachois oraz ugotowane na twardo żółtko.
Sos jasny ( baza) 40g masła stopić zrumienić na jasnozłoty kolor 40g maki dolać 0,5 l płynu (wywaru, bulionu, lub pół na pół mleka z wodą) i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Słodko – kwaśny sos koperkowy (szwedzki) baza: sos jasny ok. 3 łyżek posiekanego drobno koperku 1 – 1,5 łyżki octu 1 – 1,5…