Składniki:
- 1 budyń waniliowy
- ½ łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- 2 łyżeczki ekstraktu kawowego
- 2 jajka
- kieliszek winiaku
- owoce do dekoracji
Składniki: 10 dkg malin 10 dkg truskawek 10 dkg jeżyn 10 dkg porzeczek 10 dkg wiśni 1 łyżka żelatyny 4 żółtka 1/3 szklanki cukru kieliszek białego wina szklanka kremówki sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, osuszyć, wydrylować pestki z wiśni, truskawki pokroić na kawałki. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Żółtka z cukrem…
Składniki: 4 żółtka 15 dkg cukru 12 łyżek białego wytrawnego wina skórka otarta z cytryny Sposób przyrządzenia: W misce utrzeć do białości żółtka z cukrem, dodać otartą skórkę cytrynową. Włożyć miskę do naczynia z wrzącą wodą i dodając po łyżce wina, ubijać masę trzepaczką, lub mikserem, aż powstanie gęsty krem. Podawać na gorąco w szklanych…
Składniki: 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 1 świeża laska wanilii Sposób przyrządzenia: W rondlu z grubym dnem zagotować 1 szklankę mleka, ¾ szklanki cukru, 1 świeżą laskę wanilii. Gotować, aż masa zgęstnieje, podawać na gorąco lub na zimno.