Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dziczyzna

Bigos myśliwski

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z dziczyzny z kośćmi (może być także wołowe, wieprzowe lub inne, aby nie z drobiu domowego),
  • 20 dag boczku wędzonego, 
  • 20 dag kiełbasy, 
  • 15 dag smalcu lub stopionego sadła z dzika,
  • 2 kg kapusty kwaszonej,
  • 2 marchewki,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 dag suszonych grzybów, 
  • 5 dag suszonych śliwek,
  • Przyprawy: (sól, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka), 
  • 2 ząbki czosnku,
  • ewent. kopiasta łyżka mąki.

 

Wątróbka z dzika po myśliwsku

Składniki: 60 dag wątróbki z dzika (lub wieprzowej), sadło z dzika (lub smalec wieprzowy), 50 dag cebuli, mąka, pieprz mielony, liść laurowy i po kilka ziarenek: pieprzu, ziela angielskiego i jałowca. Sposób przyrządzenia: Wątróbkę wytrzeć czystą ściereczką (najlepiej w ogóle jej nie myć), pokroić na plastry grubości ok. 1 cm i rozbić lekko tłuczkiem. Posypać…

Dziczyzna – przyprawy i dodatki

czosnek Wszelkie mięsa pieczone i duszone, pasztety, bigos, kiełbasy, mięsa na zimno, marynaty do dziczyzny. Zapobiega zwapnieniu żył, pobudza trawienie, reguluje florę bakteryjną jelit, obniża ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie wątroby i trzustki. cynamon Czasami używana do pieczeni z dzika i dzikiego ptactwa. cytryna Otartą skórkę i sok z cytryny stosuje się do zalew, zapraw i…

Dziczyzna-porady praktyczne.

-Dziczyzna wymaga "skruszenia". Kiedyś odbywało się to poprzez zawieszenie ubitej i wypatroszonej (nie dotyczy zająca) sztuki w przewiewnym miejscu na kilka a nawet kilkanaście dni (zimą). Obecnie zamraża się po prostu mięso w zamrażarce na 7-10 dni. Po odmrożeniu jest ono wystarczająco kruche. -Prawidłowe rozmrażanie porcji (tuszek) wyjętych z zamrażarki należy przeprowadzać na dolnej półce…

Tytułem wstępu.

Myślistwo od niepamiętnych czasów związane było z naszą historią i tradycją. W dawnych wiekach puszcze i lasy polskie obfitowały w zwierzynę grubą jak niedźwiedzie, żubry, łosie, jelenie, dziki, sarny i drobną jak zające i ptactwo. Myślistwo uczyło zręczności, odwagi, opanowania. Stanowiło doskonałe uzupełnienie i przygotowanie do powinności stanu rycerskiego a później wojskowego. Także w staropolskiej…