Składniki: 2 kg fasolki szparagowej pęczek koperku kilka gałązek cząbru łyżka gorczycy 2-3 zielone papryki 2 kg bobu kilka liści kapusty 3 łyżeczki soli 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Fasolkę umyć, oczyścić , usunąć końcówki, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać 3 łyżeczki soli, wymieszać . Kapustę…
Tag: dżemy
Listy
Domowy keczup z cukinii
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 duża cukinia lub 2 mniejsze / około 3 kg/ 1 kg cebuli 1 kg cukru 2 szklanki octu 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki soli Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać i razem z cukinią pokroić w drobniutką kosteczkę, zmiksować.…
Listy
Kolorowa sałatka z kapusty
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg kolorowej papryki 1 kg marchewki Zalewa: 2 szklanki 10% octu 2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 4 łyżki ziołowego pieprzu 4 łyżki soli Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić, wykroić głąb i poszatkować. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć usunąć gniazda nasienne …
Listy
Dżem mandarynkowo-morelowy
by Ewa Kobus • • 0 Comments
Listy
Dżem jagodowy
by Marzena Piechota • • 0 Comments
Składniki: 35 dag jagód (czarnych) 10 dag cukru Sposób wykonania: Oczyszczone jagody rozgnieść po czym zasypać je cukrem i odstawić na 5 godzin. Po tym czasie smażyć na małym ogniu aż dżem zgęstnieje i przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.