Składniki: 50 dkg dorodnych moreli 2 szklanki cukru 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki otartej z cytryny skórki Sposób przyrządzenia: Morele zalać w misce wrzątkiem na 30 sekund, odcedzić. Owoce obrać ze skóry, przekroić na połowę, usunąć pestki. W rondlu o grubym dnie umieścić owoce, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny. Gotować powoli…
Tag: dżemy
Listy
Konfitura z truskawek i moreli
by Klaudia • • 0 Comments
Składniki: ½ kg truskawek ½ kg moreli 2 łyżki imbiru 1 kg cukru Sposób wykonania: Morele i truskawki pokroić na mniejsze kawałki po czym imbir oraz cukier. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Gotować około 20 minut. Po tym czasie przełożyć do ciepłych słoików.
Listy
Konfitura z truskawek i brzoskwiń
by Klaudia • • 0 Comments
Składniki: ½ kg truskawek ½ kg brzoskwiń 2 łyżki imbiru 1 kg cukru Sposób wykonania: Brzoskwinie i truskawki pokroić na mniejsze kawałki po czym imbir oraz cukier. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Gotować około 20 minut. Po tym czasie przełożyć do ciepłych słoików.
Listy
Konfitura z truskawek i ananasów
by Klaudia • • 0 Comments
Składniki: ½ kg truskawek ½ kg ananasów 2 łyżki imbiru 1 kg cukru Sposób wykonania: Ananasa i truskawki pokroić na mniejsze kawałki po czym imbir oraz cukier. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Gotować około 20 minut. Po tym czasie przełożyć do ciepłych słoików.
Listy
Kompot truskawkowy
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 1 kg truskawek 20 dag cukru ½ l wody Sposób wykonania: Wodę z dodatkiem cukru doprowadzić do wrzenia. W między czasie oczyścić truskawki, po czym wrzucić je na wrzątek. Ponownie zagotować po czym przełożyć do słoików. Pasteryzować około 15 minut.