Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dynia

Zapomniana dynia

Dynie,rośliny pochodzące z Ameryki Środkowej. W Polsce popularnie zwana "Banią". Rodzaj ten liczy około 20 gatunków. Uprawiana już od 4000 lat p.n.e. przez Inków. Do Europy rośliny sprowadzone zostały przez Hiszpanów w XVI wieku. Rośliny przeważnie jednoroczne. Dynię uprawia się jako roślinę pokarmową, paszową lub przemysłową-oleistą. Owoce dyni są bardzo duże. Nasiona są jadalne, zawierają…

Zupa z dyni na kwaśno

Składniki:


• 50 dag dyni oczyszczonej
• 3 szklanki wywaru z warzyw mieszanych
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• trzy czwarte szklanki śmietany
• 6 łyżek zielonej pietruszki posiekanej z koperkiem
• sól
• cukier
• ugotowany ryż na sypko, makaron lub łazanki

 

Dynia marynowana I

Składniki: • 1 kg dyni dojrzałej, lecz twardej, • ½ l 6% octu, • 25 dkg cukru, • goździki, • cynamon Wykonanie: Dynie obrać i pozbawić miękiszu i pestek (które można obsuszyć w piekarniku i podgryzać),pokrajać w kostkę 1 – 3 cm lub wykroić kulki, albo inne kształty lub pomieszać różne. Lekko obgotować w wodzie,…

Dynia marynowana II

Składniki: • 2 kg oczyszczonej dyni, • ½ l. 6% octu, • 80 dkg cukru, • 8-10 goździków • kawałek cynamonu Wykonanie: Cukier rozpuścić w 3/4 l. wody i zagotować z przyprawami, na wrzątek wrzucić dynie (pokrojona j.w.) i gotować, aż stanie się szklista. Teraz wyjąć dynie i odsączyć, wlać ocet do syropu i zagotować…