Składniki: 4 duże cebule 15 dkg konserwowanego tuńczyka 2 szklanki mleka 2 łyżki gęstej śmietany kilka kaparów 4 łyżki tartego sera sól, pieprz, majeranek Sposób przyrządzenia: Cebule obrać, zalać gorącym mlekiem, odstawić na 10 minut, odcedzić, schłodzić. Używając cienkiego noża i łyżeczki wydrążyć środek cebuli. Tuńczyka obsączyć z zalewy, dodać posiekaną, wydrążoną część cebuli, śmietanę…
Tag: dymka
Listy
Cebulki w winnej marynacie
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg małych cebulek 2 szklanki białego wina 1/3 szklanki białego octu winnego 1 papryka chili 1 liść laurowy ½ łyżeczki nasion kminku sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulki obrać, zalać wrzątkiem, blanszować 1 minutę, odcedzić. Pozostałe składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać cebulki, gotować powoli 10 minut, przełożyć do czystego…
Listy
Cebulki w słodko kwaśnej marynacie
by Kamila • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg małych cebulek 3 goździki 1 liść laurowy kłącze imbiru – do smaku ¼ szklanki białego octu winnego 1 łyżka cukru laska waniliowa do smaku 10 ziaren pieprzu sól Sposób przyrządzenia: Cebulki obrać, zalać wrzątkiem, blanszować 1 minutę, odcedzić. Pozostałe składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gorącą marynatą zalać umieszczone w słoju cebulki,…
Listy
Aromatyczna zupa z mięsem wieprzowym
by Bozena Żelichowska • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg łopatki wieprzowej 1 łyżka oliwy 1 dymka 1 łodyga selera naciowego ½ łyżeczki octu 6% sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w paski, zalać 4 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia, gotować aż mięso zmięknie, przyprawić. Cebulkę i łodygę selera obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać…
Sałatki
Sałatka z endywii i jabłek
by Brygida Grygier • • 0 Comments
Składniki: 1 endywia 1 radicchio 1 cebula ½ pęczka dymki 3 jabłka sok z cytryny Sos: sok z 2 cytryn 2 łyżki musztardy 75 ml bulionu 2 łyżki cukru 75 ml octu cytrynowego sól pieprz 75 ml oleju z pestek winogron Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić na małe cząsteczki, które skropić sokiem z cytryny. Następnie…