Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: domowe nalewki

Nalewka waniliowa

Składniki: 2 szklanki wódki lub Brendy 3 strąki wanilii ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Wanilie pociąć na 3 cm kawałki, a następnie każdy przeciąć wzdłuż. W gąsiorku lub szklanym słoju połączyć wszyst6kie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 1 miesiąc, kilkakrotnie w tym czasie potrząsać gąsiorem. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelki, odstawić szczelnie…

Nalewka z zielonej herbaty I

Składniki: 6 łyżeczek dobrej zielonej herbaty liściastej 2 szklanki wódki 1 szklanka spirytusu ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Herbatę zalać wódką, pozostawić na 24 godziny. Czas jest bardzo ważny gdyż pozostawienie nalewu na dłużej spowoduje że stanie on się gorzki. Nalew przefiltrować. Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku połączyć wszystkie…

Nalewka świąteczna

Składniki: ½ litra spirytusu 2 szklanki przegotowanej wody 4 łyżki miodu 1 łyżeczka nasion kminku 4 małe papryczki chili Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać nasiona kminku. Gotować przez 15 minut, odcedzić kminek przez sito. Wodę schłodzić do temperatury 40 stopni C, rozpuścić w niej miód, połączyć ze spirytusem, odstawić w zamkniętym naczyniu na…

Żenicha kresowa

Składniki: 1 kg pięknie wybarwionych, dojrzałych owoców dzikiej róży 0,75 l spirytusu 0,5 l wódki czystej ½ l miodu lipowego lub wrzosowego 5-6 goździków 1 łyżeczka suszonego kwiatu rumianku 1 łyżeczka suszonej mięty   Sposób przyrządzenia: Owoce dzikiej róży (powinny być lekko zmrożone) umyć, gęsto  pozakłuwać, zalać spirytusem. Dodać goździki, miętę i rumianek, gąsiorek zamknąć…

Nalewka piwna

Składniki: 1 l. spirytusu 3 piwa jasne (0,33 l) 1 duża łyżka miodu 1 mała łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanka cukru 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki, oprócz spirytusu podgrzać z piwem i wodą, aby się wymieszały, po ostudzeniu dodać spirytus.