Składniki: 20 dkg białego sera 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki dżemu wiśniowego szczypta soli cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Mleko zagotować i wystudzić, twaróg rozetrzeć z mlekiem na gładką masę, dodać dżem wiśniowy i szczyptę soli, ewentualnie dodać cukier do smaku, wymieszać. Pastą można smarować naleśniki.
Tag: dodatki
Listy
Pasta z sera rokpol Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Listy
Pasta z makreli z jabłkiem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 obrana z ości makrela 10 dkg masła 1 duże starte jabłko 1 cebula sól do smaku Sposób przyrządzenia: Obraną z ości rybę drobniutko posiekać, utrzeć z masłem. Do dokładnie utartej masy dodać starte jabłko i posiekaną drobniutko cebulę, przyprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać. Podawać z białym pieczywem.
Listy
Skórka cytrynowa do ciast
by Wanda Błach • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cytryn 1 łyżeczka kwasku cytrynowego ½ szkl cukru Sposób wykonania; Cytryny sparzyć wrzątkiem po czym zetrzeć z nich skórkę. Następnie dodać cukier oraz kwasek cytrynowy. Całość dokładnie utrzeć. Przełożyć do słoika. Można przechowywać w lodówce nawet 3 miesiące.
Listy
Pigwa do herbaty
by Urszula Wiktorowicz • • 0 Comments
Składniki: 10 dag pigwy 10 dag cukru Sposób wykonania; Owoce dokładnie umyć. Usunąć pestki i pokroić owoce na paseczki. Przełożyć je do słoika, przesypując cukrem. Wstawić do lodówki do puszczenia soku przez owoce.