Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatek

Sos makowy

Składniki: 3 łyżki masła 80 g mielonego maku 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Masło spienić w rondelku na małym ogniu. Wówczas dodać mak. Całość  dokładnie  wymieszać i doprawić do smaku cukrem pudrem.

Sos czosnkowy na żółtkach

Składniki: 4-5 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 2 żółtka 1 szkl. oliwy sok z cytryny         Sposób wykonania: Żółtka ubijać w trakcie dodając posiekany czosnek. Następnie nie przerywając mieszania  dodawać stopniowo oliwę. Gdy składniki się połączą doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny.

Sos pełen ziół

Składniki: 1 pęczek zielonej cebulki ½ pęczka koperku ½ pęczka bazylii 1 pęczek natki pietruszki ½ szkl  jogurtu ½  szkl  śmietany 2 łyżka chrzanu pieprz Sposób wykonania: Śmietanę wymieszać z chrzanem oraz jogurtem. Następnie wszystkie  zioła drobno posiekać i doda do sosu. Całość jeszcze raz wymiesza i doprawić do smaku pieprzem.