Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatek

Sos z białego wina do ryb

Składniki: 200 ml białego wina 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki sklarowanego masła 100 ml słodkiej śmietany sól pieprz cukier Sposób wykonania: Na patelni z tłuszczem po smażeniu ryby wlać wino i trzymać na małym ogniu aż płyn odpruje do połowy, wówczas wlać śmietanę i doprowadzić  do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz…

Mus z rabarbaru

Składniki: 6 dużych łodyg rabarbaru 12 łyżek cukru 6 białek 2 łyżki żelatyny Sposób przyrządzenia: Łodygi rabarbaru umyć, pokroić w kawałki i obgotować, przetrzeć przez sito, posłodzić częścią cukru. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Żelatynę namoczyć, zalać gorąca wodą i zagotować, połączyć przecier z pianą z białek i żelatyną, ubijać, aż zacznie gęstnieć,…