Składniki: 3 kg podłużnych bezpestkowych pomidorów 10 dkg soli gruboziarnistej na litr wody ½ szklanki świeżych liści estragonu 3 łyżki nasion kopru 1 łyżka przyprawy chili 2 laurowe listki szczypta kolendry 1 główka czosnku 6 litrów wody źródlanej kilka liści z czarnej porzeczki i wiśni Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć, osuszyć.6 litrów wody zagotować z 60…
Tag: dodatek
Listy
Jogurtowy sos z cebulką i chilii
by Ewa Gałązka • • 0 Comments
Składniki: 3 kubki jogurtu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki masła nać pietruszki sól Sposób wykonania: Jogurt wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem i chili po czym dodać jeszcze kawałek masła i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Listy
Sos do warzyw
by Bartek Wójcicki • • 0 Comments
Listy
Sos z gorczycą do sałatki
by Izabella Czapla • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oleju 4 łyżki octu 1-2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy sól pieprz odrobina cukru do smaku Sposób wykonania: Olej wymieszać z octem, musztardą oraz gorczycą. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Listy
Sos z białego wina z gałka muszkatołową
by Monika Flis • • 0 Comments
Składniki: 200 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka oliwy 1 łyżka musztardy 1/2 łyżeczki startej skorki cytrynowej 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki cukru pudru Sposób wykonania: Wino wymieszać z oliwą, musztardą oraz skórką cytrynową. Doprawić do smaku gałką muszkatołową i cukrem pudrem.

