Składniki: 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 szklanka białego wina skórka cytrynowa 5 dag konfitur, np. z wiśni 1/2 cytryny Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem. Następnie nie przerywając ucierania dodawać stopniowo wino, konfitury oraz sok z cytryny. Pod koniec wrzucić jeszcze skórkę cytrynową.
Tag: dodatek
Listy
Surówka jesienna z warzyw
by Anna Rodak • • 0 Comments
Składniki: 40 dag ulubionych warzyw 2 ogórki kwaszone 2 pomidory posiekana zielenina 2 jabłka sól pieprz papryka cukier kilka łyżek oleju musztardy sok z cytryny Sposób wykonania: Warzywa pokroić na kawałki, ogórki w plasterki, jabłka w kostkę a pomidory na cząstki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie musztardę wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, solą,…
Listy
Surówka z płatków owsianych z jabłkiem
by Adam Kochanowski • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mleka 2 jabłka 2 łyżki miodu 3-4 posiekane orzechy włoskie Sposób wykonania: Płatki zalać mlekiem i odstawić na chwilę. Następnie dodać do nich pokroje jabłko, miód oraz posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić całość solą oraz pieprzem.
Listy
Gęsty sos do sałatek
by Agata Kawalec • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki tartego chrzanu 1/2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny l 1 ½ szklanki śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Chrzan wymieszać z musztardą, olejem, sokiem z cytryny i śmietaną. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Sos twarożkowo-pomidorowy Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: opakowanie twarożku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka drobniutko posiekanej cebuli 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę sól, ostra papryka w proszku Sposób przyrządzenia: Opakowanie twarożku wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać posiekaną drobniutko cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i ostrą papryką w proszku. Podawać do grzanek, lub wołowej pieczeni na…