Składniki: 3 surowe żółtka 3 ugotowane na twardo żółtka 2 łyżki śmietany 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżka posiekanej bazylii sól pieprz sok z ½ cytryny Sposób wykonania: Gotowane i surowe żółtka rozetrzeć ze sobą. Następnie dodać sok z cytryny i nadal ucierać. W trakcie dodawać stopniowo po odrobinie …
Tag: dodatek
Listy
Sos do ryb i krewetek
by Artur Bieńko • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl majonezu ½ szkl ketchupu 25 ml whisky 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Sposób wykonania: Majonez wymieszać z ketchupem. Następnie dodać whisky, sok z cytryny i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać.
Listy
Sos allioli
by Ewelina Piega • • 0 Comments
Składniki: 1 żółtko ¾ szkl oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki przegotowanej letniej wody sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Ząbki czosnku rozetrzeć razem z solą, dodając odrobinę oliwy. Następnie wbić żółtko i całość dokładnie utrzeć. W trakcie ucierania dodać odrobinę ciepłej wody. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz…
Listy
Sos musztardowy z imbirem
by Teresa Bień • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka musztardy 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mleka skondensowanego 6 łyżek jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Do musztardy dodać jogurt oraz mleko skondensowane. Następnie doprawić do smaku sokiem z cytryny i sproszkowanym i birem. Całość dokładnie wymieszać.