Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: do sałatek

Sos śmietanowy do karpia

Składniki: 20 g masła 20 g mąki ½ szkl bulionu 120 g śmietany ½ szkl białego wytrawnego wina natka pietruszki sól Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją bulionem. Wówczas wlać jeszcze śmietanę oraz wino. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Na sam koniec dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki.

Sos miodowo-winny do ryb

Składniki: 1 cebula łyżka masła kieliszek czerwonego wina 1 łyżka miodu imbir mielony cytryna sól pieprz Sposób wykonania: Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas podlać ją winem i dusić do miękkości cebuli. Całość dokładnie rozetrzeć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem oraz sokiem z cytryny.

Sos sałatkowy Ali

Składniki: 1 łyżka musztardy 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mleka skondensowanego 6 łyżek jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Jogurt wymieszać z mlekiem skondensowanym oraz musztardą. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz imbirem.

Sos koktajlowy do ryb

Składniki: 2 łyżki musztardy ostrej 3 łyżki ketchupu 1 szklanka śmietanki 30-proc. 50 ml whisky cukier kapary sól Sposób wykonania: Śmietankę ubić na sztywno. Następnie nie przerywając mieszania dodawać stopniowo musztardę oraz ketchup Gdy składniki się połączą dodać jeszcze whisky oraz kapary. Na koniec doprawić do smaku solą oraz cukrem.