Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: do ryb

Ocet cebulowy

Składniki: ½ l octu winnego 1 cebula 1 listek laurowy Sposób wykonania: Cebulę posiekać. Listek laurowy pokruszyć  na mniejsze kawałki i całość zalać octem winnym. Wstawić do lodówki na 3 dni. Co jakiś czas potrząsać naczyniem. Po tym czasie przecedzić i rozlać do butelek.

Ocet śliwkowy

Składniki: ½ kg skórek ze śliwek 2 łyżeczki cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Do butelki wsypać skórki ze śliwek. Wsypać cukier i walc wodę. Obwiązać całość gazą i odstawić w ciepłe miejsce aby roztwór zrobił się kwaśny. Wówczas przecedzić i ponownie przelać do butelki.

Słodki ocet do sałatek

Składniki: ½ l octu winnego 10 dag cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 listki laurowe ½ łyżeczki tymianku kilka goździków szczypta soli ¼ cytryny Sposób wykonania: Do rondelka wlać ocet i doprowadzić go do wrzenia. Wówczas dodać cukier, cynamon, listki laurowe, tymianek, goździki, sól oraz cytrynę razem ze skórką. Trzymać na małym ogniu około 5…

Korzenny ocet estrogenowy

Składniki: ½ l octu winnego 1 łyżeczka liści estragonu 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka brandy Sposób wykonania: Do słoika wrzucić estragon, szczypiorek, skórkę z cytryny. Dodać jeszcze czosnek oraz brandy. Zalać całość octem i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.

Ocet gruszkowy

Składniki: ½ kg skórek z gruszek 2 łyżeczki cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Do butelki wsypać skórki z gruszek. Wsypać cukier i walc wodę. Obwiązać całość gazą i odstawić w ciepłe miejsce aby roztwór zrobił się kwaśny. Wówczas przecedzić i ponownie przelać do butelki.