Składniki: 2 szklanki bulionu rybnego 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 2 łyżki kaparów sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, nie rumienić, dodać zimny bulion rybny, doprowadzić do wrzenia, dodać kapary i przyprawy. Sos podczas podgrzewania należy cały czas mieszać.
Tag: do ryb
Listy
Sos cytrynowy do ryb
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka białego sosu ½ szklanki śmietany kremowej 2 żółtka szczypta gałki muszkatołowej kilka plastrów cytryny Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki (z wyjątkiem cytryny)sosu zmiksować, mieszając podgrzewać aż sos zgęstnieje. Uważać aby sos się nie zagotował. Sos przecedzić przez sito, dodać plastry cytryny.
Listy
Sos czosnkowy do ryb i mięsa
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 4 utarte ząbki czosnku 1 żółtko 1 szklanka oleju sok z cytryny 1 łyżeczka wody szczypta soli Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać czosnek z żółtkiem, mieszać mikserem powoli wlewać olej, dodać sól i sok z cytryny do smaku oraz łyżeczkę wody. Miksować aż sos stanie się jednorodny i gęsty.
Listy
Pasta z zielonych oliwek
by Karina Główka • • 0 Comments
Listy
Ocet ziołowo-winny
by Katarzyna Biedroń • • 0 Comments
Składniki: ½ l czerwonego wytrawnego wina ½ l octu jabłkowego 2 ząbki czosnku kilka gałązek estragonu, tymianku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania: Wino wymieszać z octem. Następnie wrzucić ząbki czosnki, zioła, kilka ziaren pieprzu oraz ziele angielskie. Przelać do butelki i zakręcone odstawić w chłodne miejsce. Po kilka dnach przecedzić i…