Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: do mięs

Piure z rzepy na sposób Irlandzki

Składniki: 1 kg obranej, pokrojonej w kostkę rzepy 5 łyżek masła 2 cebule, obrane, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć powoli aż cebulka zupełnie zmięknie i lekko się zezłoci. W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Rzepę zalać wodą, gotować aż zmięknie, dokładnie obsączyć. Połączyć…

Adżika kaukaski przysmak

Adżika niepodzielnie króluje w  kuchni kaukaskiej. Ta znakomita pasta przyprawowa jest składnikiem wielu dań kuchni gruzińskiej czy abchaskiej, a sam w sobie stanowi nieodzowny dodatek do wszelkiego rodzaju zup, sosów czy mięs. Adżika to pikantna pasta z papryki, pomidorów, czosnku i innych regionalnych dodatków. Każda gruzińska gospodyni ma własny sposób jej przyrządzania. W Abchazji spożywanie…

Pikantny dżem z papryki, czereśni, imbiru i jabłka

Składniki: 4 pokrojone drobno ostre papryki 1 duże, kwaśne jabłko, oczyszczone, pokrojone w kostkę 1 kg czereśni bez pestek, rozdrobnione 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki octu jabłkowego 1,5 łyżeczki tartego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić…