Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: do kawy

Polewa kakaowo-rumowa na babki

Składniki: 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru 4 łyżeczki ciemnego kakao kieliszek rumu Sposób wykonania: Masło roztopić na małym ogniu po czym dodać 4 łyżki wody, kakao oraz cukier. Cały czas mieszając gotować aby całość zgęstniała a cukier się rozpuścił. Wówczas zdjąć z ognia i ucierając jeszcze około minuty w trakcie dodając rum.

Czekoladowy mazurek na andrucie

Składniki: 2 prostokątne andruty 50 dag cukru ¼ tabliczki czekolady 25 dag zmielonych migdałów ½ kostki masła 1 szkl. konfitury truskawkowej Sposób wykonania: Cukier wsypać do 1 szklanki wody i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż cukier się rozpuści i powstanie gesty syrop. Wówczas dodać do niego połamaną czekoladę i gotować jeszcze do rozpuszczenia…

Suszony mazurek

Składniki: 2 prostokątne andruty 2 szkl. płatków migdałowych 2 szkl. pokrojonych daktyli 2 szkl. cukru pudru 1 szkl. surowych białek 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Sposób wykonania: Białka ubić z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ubijania dodawać pokruszoną czekoladę, sok…

Keks śliwkowy bez pieczenia

Składniki: 50 dag śliwek węgierek 2 szkl śliwek pokrojonych w paseczki 2 szkl. białego sera ¾ skzl. cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu Sok z cytryny 2 łyżki skórki z cytryny 5 łyżeczek żelatyny 1 szkl. śmietanki kremowej Sposób wykonania: Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody po czym rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Następnie…